Erasmus+ Programını Kimler Uygular

ERASMUS+ PROGRAMINI KİMLER UYGULAR? 

AVRUPA KOMİSYONU 

Avrupa Komisyonu Erasmus+ Programını uygulamaktan nihai olarak sorumludur. Devamlılık arz eden bir temelde bütçeyi yönetir ve Programın önceliklerini, amaçlarını ve ölçütlerini belirler. Ayrıca Programın Avrupa seviyesinde genel olarak uygulanmasına, takibine ve değerlendirmesine rehberlik eder ve faaliyetleri izler. Avrupa Komisyonu ayrıca Programı ulusal seviyede uygulamakla yükümlü olan yapıları denetlemek ve koordine etmek ile ilgili genel sorumluluğu da taşımaktadır. 

Avrupa seviyesinde, Avrupa Komisyonunun Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı (Yürütme Ajansı) Erasmus+ Programının merkezi Eylemlerinin uygulanmasından sorumludur. Yürütme Ajansı programın tanıtımından hibe taleplerinin analizine, projelerin yerinde izlenmesine ve proje ve program sonuçlarının yaygınlaştırılmasına kadar projelerin yaşam döngüsünün tamamının yönetiminden sorumludur. Ajans ayrıca bu Rehber kapsamına girmeyen bazı Program Eylemlerine özgü teklif çağrıları yapmakla da yükümlüdür. 

Avrupa Komisyonu, özellikle Yürütme Ajansı aracılığıyla, aşağıdakilerden de sorumludur: 

• Program tarafından desteklenen alanlarda çalışmalar yapmak; 
• Eurydice ağı aracılığıyla araştırmalar ve bulguya dayalı faaliyetler yürütmek; 
• Program sonuçlarının yaygınlaştırılması ve kullanılmasına yönelik faaliyetler aracılığıyla Programın görünürlüğünü ve sistemik etkisini geliştirmek; 
• Erasmus+ programı tarafından desteklenen kurum/kuruluş ve ağların sözleşmeye dayalı olarak yönetilmesini ve finansmanını sağlamak; 
• Program çerçevesindeki hizmetleri sunmak için teklif çağrılarını yönetmek. 

ULUSAL AJANSLAR 

Erasmus+ Programının uygulaması geniş ölçüde Dolaylı Yönetim kapsamında gerçekleşmektedir; başka bir deyişle Avrupa Komisyonu bütçe uygulamaları ile ilgili görevleri Ulusal Ajansların yetkisine vermektedir. Bu yaklaşımın temeli, Erasmus+’ı mümkün olduğunca yararlanıcılarına yaklaştırmak ve ulusal eğitim, öğretim ve gençlik sistemlerinin çeşitliliğine adapte etmektir. Bu amaçla, her Program Ülkesi bir ya da daha fazla Ulusal Ajans tayin etmiştir. Bu Ulusal Ajanslar ulusal seviyede programı tanıtıp uygulamakta ve ulusal, bölgesel ve yerel seviyede Avrupa Komisyonu ile katılımcı kurum/kuruluşlar arasında bir bağlantı noktası olarak hareket etmektedir.

Bu Ajansların görevleri şunlardır: 

• Erasmus+ Programı ile ilgili bilgi sunmak; 
• Kendi ülkelerinde fonlanacak proje başvuruları için şeffaf ve adil bir seçim süreci yönetmek; 
• Ülkelerinde Programın uygulanmasını izlemek ve değerlendirmek; 
• Proje döngüsü içerisinde projeye başvuranlara ve katılımcı kurum/kuruluşlara destek vermek; 
• Tüm Ulusal Ajanslar ağı ve Avrupa Komisyonu ile etkin bir işbirliği yapmak; 
• Programın görünürlüğünü sağlamak; 
• Program sonuçlarının ulusal ve yerel seviyede yaygınlaştırılması ve kullanılmasını teşvik etmek. 

Ayrıca, Ulusal Ajanslar aşağıdaki unsurlar aracılığıyla Erasmus+ Programının niteliksel gelişiminde aracı yapılar olarak önemli bir rol oynamaktadır: 

• Proje döngüsünün yönetimine yönelik görevlerin haricinde, Programın niteliksel uygulamasını destekleyen ve/veya Program tarafından desteklenen alanlarda politika gelişmelerini harekete geçiren faaliyetler yürütmek; 
• Programa tam katılımın önündeki engelleri kaldırmak için yeni başlayanlara ve dezavantajlı hedef kitlelere yönelik destekleyici bir yaklaşım benimsemek; 
• Programın ülkelerindeki etkisini artırmak adına diğer kurum/kuruluşlarla işbirliğini amaçlamak. 

Ulusal Ajansların destekleyici yaklaşımı başvuru sürecinde Program ile ilk temastan, başvurucu sürecine, projenin gerçekleştirilmesine ve nihai değerlendirmeye kadar geçen tüm aşamalarda, Programın kullanıcılarına rehberlik yapmayı amaçlamaktadır. Bu ilke, seçim prosedürlerinin adaleti ve şeffaflığı ile çelişkili değildir. Ancak, herkese eşit fırsatlar sunmak adına, danışmanlık, izleme ve rehberlik sistemleri aracılığıyla bazı hedef grupların ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanmış daha fazla yardım verilmesi gerektiği fikrine dayanmaktadır. 
TÜRKİYE ULUSAL AJANSI : http://www.ua.gov.tr/ 

PROGRAMIN UYGULANMASINDA BAŞKA HANGİ YAPILAR YER ALMAKTADIR? 

Yukarıda belirtilen kurum/kuruluşların haricinde, aşağıdaki yapılar Erasmus+ Programının uygulanmasında tamamlayıcı uzmanlık hizmeti sağlamaktadır: 

EURYDICE AĞI 

Eurydice Ağı herşeyden önce Avrupa’da eğitimin tüm seviyelerde nasıl yapılandırıldığı ve organize edildiğine odaklanmakta ve Avrupa’daki sistemlerin karşılıklı olarak daha iyi anlaşılmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır. Söz konusu ağ, Avrupa’da eğitim sistemlerinden ve politikalarından sorumlu olanların karar almalarında kendilerine yardımcı olmak adına eğitim ve gençlik alanlarında Avrupa seviyesinde karşılaştırmalı analizler ve ulus bazında belirli bilgiler temin etmektedir. 

Eurydice Ağı ulusal eğitim sistemlerinin detaylı açıklaması ve bunlara dair genel açıklamalar (Ulusal Eğitim sistemleri ve Politikaları), Topluluğu ilgilendiren belirli konularda karşılaştırmalı tematik raporlar (Tematik Raporlar), göstergeler ve istatistikler (Ana Veri Serileri) ve ulusal eğitim yapıları, okul takvimleri, ülkeler ve eğitim seviyeleri bazında öğretmen maaşlarının ve zorunlu ders saatlerinin karşılaştırması gibi eğitim ile ilgili bir dizi olgu ve rakam da dâhil olmak üzere (Olgular ve Rakamlar) geniş bir bilgi kaynağı üretmektedir. 
Ağ Yürütme Ajansında yerleşik bir merkezi koordinasyon birimi ve tüm Erasmus+ Program Ülkelerinde yerleşik ulusal birimlerden oluşmaktadır: Program Ülkeleri ile Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ ve Sırbistan. 
Daha fazla bilgi Yürütme Ajansının internet adresinde mevcuttur. 

ETWINNING DESTEK SERVİSLERİ 

ETwinning’e katılan öğretmenler ve okullar, Ulusal Destek Servislerinden (NSS) destek almaktadır. Bunlar yetkili ulusal makamlar tarafından atanmış kurum/kuruluşlardır. Kayıt, ortak bulma ve proje faaliyetlerinde okullara yardım etmekte, eylemleri tanıtmakta, ödüller ile kalite etiketleri vermekte ve öğretmenlere yönelik mesleki gelişim faaliyetleri organize etmektedirler. 

Ulusal Destek Servisi eTwinning internet platformunun geliştirilmesi ve Avrupa seviyesinde öğretmenlere yönelik mesleki faaliyetlerin organizasyonundan da sorumlu olan Merkezi Destek Servisi tarafından koordine edilmektedir. Tüm servislerin listesine ve daha fazla bilgiye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:   http://www.etwinning.net/en/pub/get_support/contact.htm 

ULUSAL ERASMUS+ OFİSLERİ 

Ulusal Erasmus+ Ofisleri, ilgili Ortak Ülkelerde, Erasmus+ Programının uygulanmasında Komisyona, Yürütme Ajansına ve yerel yetkili makamlara yardımcı olmaktadır. Ofisler, yükseköğretim alanında Erasmus+ programında yer alan paydaşlar açısından bu ülkelerdeki odak noktası niteliğindedir. Bunlar, Erasmus+’nın uluslararası boyutu ile ilgili farkındalığı, görünürlüğü, uygunluğu, etkinliği ve etkiyi güçlendirmek için katkı sağlamaktadır. Ulusal Erasmus Ofisleri aşağıdaki hususlardan sorumludur: 

• Yükseköğretim alanında ülkelerinin katılımına açık Erasmus+ faaliyetleri hakkında bilgi sağlamak; 
• Potansiyel başvuru sahiplerine danışmanlık yapmak ve yardım etmek; 
• Erasmus+ projelerini izlemek; 
• Yükseköğretim Reform Uzmanlarının (HERE'ler) yerel ekibini koordine etmek; 
• Tempus IV programında kalan projeleri izlemek (2007-2013); 
• Araştırma ve etkinliklere katkı sağlamak; 
• Politika diyaloğuna destek sağlamak; 
• Yerel makamlar ve AB delegasyonları ile iletişimi sürdürmek; 
• Ülkelerinde yükseköğretim alanındaki politika gelişmelerini izlemek. 

YÜKSEKÖĞRETİM REFORM UZMANLARI AĞI (HERE’LER) 

İlgili Ortak Ülkelerde, Yükseköğretim Reform Uzmanlarının Ulusal Ekipleri, reformları teşvik etmek ve yükseköğretimdeki ilerlemeyi güçlendirmek adına yerel makamlara ve paydaşlara bir uzmanlık havuzu sunmaktadır. Söz konusu uzmanlar kendi ülkelerinde yükseköğretim politikalarının geliştirilmesine katılmaktadır. HERE faaliyetleri eş düzeyde temaslara dayanmaktadır. Her bir ulusal ekip, 5 ila 10 üyeden oluşmaktadır. HERE’ler yükseköğretim alanında uzmanlardır (Rektörler, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, kıdemli akademisyenler, uluslararası ilişkiler konusundaki görevliler, üniversite öğrencileri vb.). 

HERE’lerin misyonu aşağıdaki hususları desteklemeyi kapsamaktadır:

• Yükseköğretimde modernizasyonu, reform süreçlerini ve stratejileri desteklemek suretiyle, ilgili yerel yönetimler ile sıkı temas halinde kendi ülkelerinde politika gelişimi; 
• Yükseköğretim alanında AB ile politika diyaloğu; 
• Yerel paydaşlara, özellikle de yükseköğretim kurumlarına ve personeline yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetleri; 
• Sonuçlarını ve çıktılarını –özellikle de iyi uygulamaları ve yenilikçi girişimleri- yaygınlaştırmak ve bunları öğretim amaçlı kullanmak suretiyle Erasmus+ projeleri (özellikle de Kapasite Geliştirme eylemi altında uygulananlar) 

EUROGUIDANCE AĞI 

Euroguidance ağının özel misyonu, rehberlik faaliyetlerinde Avrupa boyutunu güçlendirmek ve hareketlilik ile ilgili kaliteli bilgi sağlamaktır. Ağ, tüm Program Ülkelerinde ve Batı Balkan ülkelerinde mevcut olan Euroguidance merkezlerinden oluşmaktadır. 
Daha fazla bilgi Yürütme Ajansı'nın internet sitesinde mevcuttur. 

EUROPASS ULUSAL MERKEZLERİ 

Europass bireylerin beceri ve yetkinliklerini açık ve şeffaf bir şekilde Avrupa çapında sunmalarına ve belgelendirmelerine yardım etmek amacıyla kurulmuştur. İş arayanlar ve işverenler arasındaki iletişimin yanı sıra çalışma veya öğrenme amaçlı hareketlilik bu girişimle kolaylaşacaktır. 

Her bir ülkede (Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı ile İsviçre ve Türkiye) bir Ulusal Europass Merkezi, Europass belgeleri ile ilgili tüm faaliyetleri koordine etmektedir. Bu merkez, Europass’ı kullanmak ya da onun hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen her türlü kişi veya kurum/kuruluş için bir ilk duraktır. 

Daha fazla bilgiye http://europass.cedefop.europa.eu/en/about/ulusal-europass-centres  adresinden ulaşabilirsiniz. 

ULUSAL AKADEMİK TANIMA BİLGİ MERKEZLERİ (NARIC) 

NARIC ağı, diğer Avrupa ülkelerinde alınan diplomaların ve geçirilen eğitimlerin tanınması konusunda bilgi vermekte ve NARIC’in kurulu olduğu ülkede yabancı akademik diplomalar hakkında öneri getirmektedir NARIC ağı, çalışma ya da ileri düzeyde eğitim amacıyla yurt dışına giden herkese ve aynı zamanda yükseköğretim kurumlarına, üniversite öğrencilerine, danışmanlara, ebeveynlere, öğretmenlere ve potansiyel işverenlere güvenilir tavsiyeler vermektedir. 

Avrupa Komisyonu, ülkeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı, iyi uygulamaların belirlenmesi, bu alandaki sistem ve politikaların karşılaştırmalı analizi ve eğitim politikasını ilgilendiren ortak konularda tartışma ve analizler aracılığıyla NARIC ağının faaliyetlerini desteklemektedir. 
Daha fazla bilgi:  www.enic-naric.net  adresinde mevcuttur. 

ULUSAL ECVET UZMAN EKİPLERİ AĞI 

Ulusal ECVET Uzmanı Ekipleri Mesleki Eğitim ve Öğretimde Kredi Transfer Sisteminin (ECVET) uygulanmasını desteklemek adına uzmanlık havuzu sunmaktadır. Bahsedilen uzmanlar, ECVET’in Program Ülkelerinde kabulü, uygulanması ve kullanımını desteklemekte ve Mesleki Eğitim ve Öğretim ile ilgili yetkili kurum/kuruluşlara danışmanlık yapmaktadır. 
Daha fazla bilgi:  http://www.ecvet-team.eu/  adresinde mevcuttur. 

SALTO GENÇLİK KAYNAK MERKEZLERİ 

SALTO Gençlik Kaynak Merkezlerinin amacı, gençlik alanındaki Erasmus+ projelerinin kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmaktır. Tematik (Katılım, İçerme, Öğretim ve işbirliği, Bilgi, Kültürel çeşitlilik) veya coğrafi (Doğu Ortaklık Ülkeleri ve Rusya, Güney Akdeniz, Batı Balkanlar) odak noktaları aracılığıyla, SALTO Merkezleri gençlik çalışması alanında faal olan Ulusal Ajanslara ve diğer aktörlere kaynak, bilgi ve belirli alanlarda eğitim sunmakta ve yaygın ve sargın öğrenmenin tanınmasını teşvik etmektedir. 

Çalışmaları aşağıdaki hususları kapsamaktadır: 

• Eğitim dersleri, çalışma ziyaretleri, forumlar ve ortaklık kurmaya yönelik faaliyetler organize etmek; 
• Öğretim ve gençlik çalışması yöntemleri ve araçlarını geliştirmek ve belgelemek; 
• Avrupa Eğitim Takvimi aracılığıyla gençlik çalışanları için mevcut olan Avrupa eğitim faaliyetleri hakkında genel bilgi vermek; 
• Uygulamaya yönelik yayınlar çıkarmak; 
• Avrupa gençlik çalışması ve farklı öncelikler konusunda güncel bilgi sağlamak; 
• Gençlik çalışması ve eğitim alanında eğitici/eğitmenler ve kaynak kişiler konusunda bir veri tabanı oluşturmak; 
• Youthpass uygulamasını koordine etmek 
• AB’ye komşu Ortak Ülkelerde Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) kurum/kuruluşlarının akreditasyonunu yürütmek. 
Daha fazla bilgiye  www.salto-youth.net  adresinden ulaşabilirsiniz. 

EURODESK AĞI 

Eurodesk Ağı eğitim, öğretim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları ve gençlerin Avrupa faaliyetlerine katılımı konusunda gençlere ve onlarla çalışanlara bilgilendirme hizmetleri sunmaktadır. 

Tüm Program Ülkelerinde mevcut olan ve Avrupa seviyesinde Eurodesk Brüksel Bağlantı Ofisi tarafından koordine edilen Eurodesk Ağı, bilgilendirme hizmetleri, hibe tahsis bilgileri ve yayınlar sunmakta ve etkinlikler gerçekleştirmektedir. Ağ ayrıca Avrupa Gençlik Portalının canlılık kazanmasına da katkı sunmaktadır. 

Avrupa Gençlik Portalı Avrupa’da yaşayan, öğrenen ve çalışan gençlerin ilgi alanına giren fırsatlar ve ulusal düzeyde ve Avrupa düzeyinde bilgiler sunmaktadır. Sekiz ana tema kapsamında bilgi vermektedir, 33 ülkeyi kapsamaktadır ve 27 dilde mevcuttur. 
Avrupa Gençlik portalına:  http://europa.eu/EU_en  adresinden ulaşabilirsiniz. 
Eurodesk hakkında daha fazla bilgiye: http://www.eurodesk.org/edesk/  adresinden ulaşabilirsiniz.