Duyurular

...

ERASMUS+ ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ 2022-2023 AKADEMİK YILI ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU KOŞULLARI

ERASMUS+ ULUSLARARASI KREDİ HAREKETLİLİĞİ 2022-2023 AKADEMİK YILI ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU KOŞULLARI

Erasmus+ Uluslararası Kredi Hareketliliği (KA107) bir Avrupa Birliği Değişim Programıdır ancak Avrupa Ülkelerindeki üniversitelerle DEĞİL, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerdeki ortak üniversitelerle yapılan bir değişim programıdır. Çukurova Üniversitesi’nin koordinatörlüğündeki yürütülen Erasmus+ KA107 ilgili (2020-1-TR01-KA107-091419 numaralı) 2020 Projesinde yer alan ülkeler ve kurumlar tabloda verilmiştir. Bununla birlikte giden öğrenci hareketliliği sadece projelerde belirlenen alanlarda ve proje ortağı kurumlarla yapılmaktadır. İlgili ortak ülkedeki başka bir kurumla değişim mümkün değildir.

2022-2023 Akademik Yılı-Bahar döneminde programdan yararlanmak için başvuru süresi 28 Ocak 2022 tarihinde başlayıp 18 Şubat 2022 tarihinde mesai bitiminde sona erecektir.

Güncel kontenjan sayıları ve detayları aşağıda yer almaktadır.

ÜLKE

ÜNİVERSİTE

İLGİLİ ALAN

Kontenjan

Öğrenim Kademesi

Arnavutluk

University of Tirana

İ.İ.B.F. bölümleri

İngilizce/Türkçe Öğretmenliği

 

1

Lisans

Bosna Hersek

International University of Sarajevo

İngilizce/Türkçe Öğretmenliği

İşletme/İktisat/Uluslararası İlişkiler

1

Lisans/Yüksek Lisans

Kosova

University of Prishtina

İ.İ.B.F. bölümleri İngilizce/Türkçe/Fransızca/Almanca Öğretmenliği

1

Lisans/Yüksek Lisans

Ukrayna

Kharkiv Medical University

Tıp

1 öğrenim (4 ay)

1 staj (3 ay)

5. ve 6. sınıflar

Ürdün

University of Jordan

İngiliz/Alman Dili Eğitimi

İşletme/İktisat

Biyoteknoloji

1

Lisans/Yüksek Lisans

 

DİKKAT

2022-2023 Akademik Yılı Erasmus+ Uluslararası Kredi Hareketliliği (KA107)  çerçevesinde başvuru yapacak olan öğrenciler aşağıda belirtilen sınavlardan herhangi birine girmiş ve geçer not almış ise yeniden dil sınavına girmek zorunda değildir. Ancak; daha önceki dil sınav puanını kullanmak isteyen öğrenciler, bu yıl ilan edilen dil baraj notlarına göre değerlendirilecektir.

24.02.2020-28.02.2020 tarihlerinde yapılan Erasmus dil sınavları

16.11.2020-20.11.2020 tarihlerinde yapılan Erasmus dil sınavları

22.03.2021-02.04.2021 tarihlerinde yapılan Erasmus dil sınavları

24.11.2021-26.11.2021 tarihlerinde yapılan Erasmus dil sınavları

Başvuracak öğrencilerin başvuru formunda hangi dilden sınava katıldıysa belirtmesi, tarihini seçmesi ve dil puanını açıkça yazması gerekmektedir. Bu başvuru sahiplerinin İngilizce/Almanca/Fransızca Dil Sınavına Gireceğim kutucuğunu İŞARETLEMESİNE GEREK YOKTUR.

Başka dil sınavları ya da dil belgeleri kabul edilmeyecektir.

• İngiliz Dili Eğitimi bölümü öğrencileri, yukarıda belirtilen Erasmus dil sınavlarına girmiş olsalar dahi yeniden sınava girmek zorundadırlar.

ERASMUS DİL SINAVI

Erasmus+ Dil Sınavı Takvimi

 

Tarih

Saat

Yer

İngilizce Yazılı Sınav

28.03.2022

09.30

YADYO

İngilizce Sözlü Sınav

30.03.2022

09.30

YADYO

Almanca Yazılı Sınav

22.03.2022

13.30

R1 Derslikleri

Almanca Sözlü Sınav

24.03.2022

13.30

R1 Derslikleri

Fransızca Yazılı Sınav

21.03.2022

13.30

Fransızca Bölümü

Fransızca Sözlü Sınav

23.03.2022

13.30

Fransızca Bölümü

 

Erasmus Dil Sınavı Limiti ile aşağıda belirtilen hususları dikkatlice okuyunuz.

İngiliz Dili Eğitimi Erasmus Dil Sınavı Limiti: 90

(İngiliz Dili Eğitimi öğrencileri, her yıl dil sınavına girmelidir.)

Alman Dili Eğitimi Erasmus Dil Sınavı Limiti: 70

Fransızca Dili Eğitimi Erasmus Dil Sınavı Limiti: 70

Yüksek Lisans: 65

Lisans:65 (BESYO, Konservatuvar, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Eğitimi, İç Mimarlık ve İlahiyat bölümleri öğrencileri için: 55)

Ön lisans: 55

Yapılan Dil sınavlarından alınacak olan Erasmus Dil Sınav notu 2 yıl geçerli sayılacaktır. (İngiliz Dili Eğitimi bölümü hariç). Son 2 yıl içerisinde Erasmus Dil Sınavına girdiyseniz ve aldığınız puanı kullanacaksanız lütfen formda belirtin

BAŞVURU İLE İLGİLİ GENEL KURALLAR

• Başvuru yapacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekmektedir.

• Tam zamanlı öğrenci, henüz diploma/derecesinin gerektirdiği çalışmalarını (kredilerini) tamamlamamış ve 2022-2023 akademik yılında bir yarıyılda 30 Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi (AKTS) kredisi karşılığı ders yükü olduğu öngörülen öğrencidir.

• Çukurova Üniversitesi’ne kayıtlı tüm ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri başvurabilir.

• Lisans ve Yüksek Lisans öğrencileri hazırlık sınıfında iken başvuru yapamazlar. İngiliz Dili Eğitimi Bölümü Lisans öğrencileri 2.sınıftan itibaren Erasmus başvurularını yapabilecektir.

• Yüksek lisans kapsamında özel öğrenci statüsünde olan öğrenciler, sınava girdikleri yılı takip eden akademik yılda öğrencilikleri devam edemeyeceği ve tam zamanlı öğrenci olamayacakları için öğrenim hareketliliğine başvuru yapamaz.

• Çift ana dalda öğrenim gören öğrenciler, aynı başvuru döneminde sadece bir ana daldan hareketliliğe başvurabilirler.

• Açık öğretim ve benzeri (uzaktan eğitim) programlarda öğrenim gören öğrenciler faaliyetten yararlanamaz.

• Başvuru için öğrencinin en son genel not ortalamalarının ön lisans ve lisans öğrencileri için en az 2.20 (4.00) veya 58 (100), yüksek lisans öğrencileri için 2.50 (4.00) veya 65 (100) olması gerekir.

• Yıl hesabına göre eğitim alan öğrencilerin 2 yıl (Tıp Fakültesi ve Devlet Konservatuarı), yarıyıl hesabına göre eğitim alan öğrencilerin 2 yarıyıldan fazla yarıyıl/yıl kaybetmemiş olmaları gerekmektedir.

• Başvuru yapan öğrencilerin güncel transkriptlerini imzalı ve mühürlü olarak başvuru formu ile birlikte getirmesi zorunludur.  2021-2022 Güz dönemi dahil orijinal güncel transkriptinizi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından (Islak imzalı ve mühürlü olarak) temin ediniz. Transkriptlerin e-devlet çıktısı ve fotokopi kabul edilmemektedir. Başvuru formunda beyan edilen GNO ve ekinde yer alan Transkriptteki GNO aynı olmalıdır.

• Yüksek lisans düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır.

• Benzer şekilde, yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır.

• Bütün adayların başvuruları; Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Enstitü görevlileri ve Dış İlişkiler ilgili personeli ile birlikte yürütülecek olan “Uygunluk Kontrolünden” geçecek ve uygun olan adaylar, ilgili dil sınavına katılabileceklerdir.

• Uygunluk kontrolünden geçerek İngilizce dil sınavına girebilecek olan öğrencilerin listesi http://international.cu.edu.tr adresinde, Dış İlişkiler ve YADYO duyuru panolarında, diğer dillerden sınava girecek öğrencilerin listesi http://international.cu.edu.tr adresinde ve Dış İlişkiler Birimi duyuru panolarında yayınlanacaktır.

AÇIKLAMA: Erasmus Dil Sınavlarından alınan dil notunu başvuruda kullanmak isteyen öğrenciler Dış İlişkiler Birimine isimlerini yazdırıp, Dil Belgelerini talep edebilirler. Bu öğrencilerin, başvuru formunda Dil Puanını ve sınav tarihini belirtmeleri gerekmektedir. Bu başvuru sahiplerinin İngilizce/Almanca/Fransızca Dil Sınavına Gireceğim kutucuğunu İŞARETLEMESİNE GEREK YOKTUR. 

İngilizce eğitim veren yükseköğretim kurumlarına gitmek isteyen adaylar İngilizce dil sınavına, Almanca veya Fransızca eğitim veren yükseköğretim kurumlarına gitmek isteyen adaylar ise aynı şekilde Almanca veya Fransızca dil sınavlarına gireceklerdir. Adaylar birden fazla dilin sınavına girebilirler. Dil sınavından başarısız olan adaylar değişimden faydalanamazlar. Erasmus+ dil sınavları Avrupa Dil Portfolyosu’na göre B2 seviyesinde (http://adp.meb.gov.tr/nedir.php) yapılacaktır.

Öğrenim hareketliliği süresi en az 3 aydır. Bu süre mücbir sebepler dışında azaltılamaz. Hareketliliğin asgari sürenin altında olması durumunda söz konusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz, ödeme yapılmış ise geri alınır ve öğrenci sıfır hibeli olarak rapor edilir.

•             Aynı öğrenci, her bir eğitim-öğretim kademesinde öğrenim hareketliliğinden toplam 12 aya kadar hibe alabilir. (1. Kademe: Ön lisans, Lisans; 2. Kademe: Yüksek Lisans).

•             Başvurular ücretsizdir.

BAŞVURU NE ZAMAN?

28 Ocak 2022 tarihinde başlayıp 18 Şubat 2022 tarihinde mesai bitiminde sona erecektir. Lütfen başvuru formunu doldurmadan önce duyuruyu dikkatlice okuyunuz.

Başvuru formunda en fazla 3 üniversite tercih edebilirsiniz. Lütfen üniversiteleri tercih sıranıza göre yazınız.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1. Başvuru formunun çıktısı (mavi tükenmez kalemle imzalanmalıdır). Form doldurulurken hata yapılmışsa, söz konusu hata form teslimi sırasında belirtilmek zorundadır. Form tesliminden sonra herhangi bir değişiklik yapmak mümkün değildir.

2. Güncel Fotoğraf (1 adet vesikalık)

3. Orijinal imzalı ve mühürlü son transkript (Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından)

DEĞERLENDİRME

Bütün adayların başvuruları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Enstitü görevlileri ve Dış İlişkiler Biriminden ilgili personel ile birlikte yürütülecek olan “Uygunluk Kontrolünden” geçecek ve dil sınavına girecek olan adayların listesi http://international.cu.edu.tr adresinde yayımlanacaktır.

Erasmus+ Uluslararası Kredi Hareketliliği başvurularını değerlendirmede kullanılacak ölçütler ve ağırlıklı puanlar aşağıda verilmiştir:

SEÇİM ÖLÇÜTLERİ

Erasmus+ Uygulama El Kitabı ilgili bütçe yılı seçim ölçütleriyle ilgili kurallar sayfa 12’de verilmiştir.

Akademik başarı düzeyi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Dil seviyesi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Şehit ve gazi çocuklarına

+15 puan1

Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)

+10 puan

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

 

+10 puan2

Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)

 

-10 puan

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma

-10 puan

Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama

(Vazgeçme dilekçesi için son tarih: 01.07.2022)

-10 puan

 

İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)

 

-10 puan

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

1 Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.

2 Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.

Puan kesintileriyle ilgili açıklama:

• Daha önce Erasmus+ programlarından (Öğrenim/Staj/KA107) yararlanma durumunda “-10 puan” uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.

• Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, gerçekleştirilmeyen her faaliyet için “-10 puan” azaltma uygulanır.

• Hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda -10 puan uygulamasının hangi hareketlilik türüne uygulanacağı öğrencinin kendi tercihine bırakılır ve öğrenciden dilekçe alınır.  Daha önce herhangi bir Erasmus programından faydalanmış ve aynı anda iki başvuru yapan başvuru sahibinin daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-20” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-10” puan azaltma uygulanır. Azaltmalar öğrencinin toplam Erasmus puanı üzerinden yapılır.

• Daha önce başvuru yapmış, formunu teslim etmiş ancak dil sınavlarından herhangi birine keyfi olarak katılmayan öğrencilere -10 puan uygulanacaktır. Ayrıca bu öğrencilere sınav için yapılan harcamalar ilgili birim tarafından rücu edilecektir. Ancak mazeret sınavı yapılmaz.

• Erasmus Dil Sınavı sonuçlarından sonra yapılacak olan Bilgilendirme Toplantısına geçerli mazeret (belgelendirilmiş sağlık sorunu, belgelendirilmiş sınav/derse katılım zorunluluğu) bildirmeden (toplantı yapılmadan en az iki gün öncesinde belgelendirilmelidir) toplantıya katılmayan yararlanıcılara -5 puan uygulanacak ve bölüm sıralaması yeniden düzenlenecektir.

ÖNEMLİ: Puan kesintileri Erasmus puanından (Akademik Ortalama+Dil Puanı ÷2) yapılacaktır. Dil Puanından kesinti YAPILMAMAKTADIR.

SEÇİM VE YERLEŞTİRME

• Aday öğrencilerin seçimi, her fakülte/bölüm için kontenjan dâhilinde en yüksek puanı alan öğrencilerin sıralama sonucuna göre yapılır.

• Fakülte/bölümlerden belirlenen hibe kontenjanı dâhilinde başvuru olmaması veya hibe tahsis edilen öğrencilerin vazgeçmeleri durumunda dağıtılamayan hibe miktarı, başka fakülte/bölümlere yine adil ve şeffaf bir şekilde dağıtılabilir.

• Bölüm, gidilen ülke, cinsiyet dengesi gözeterek ve daha önce hareketlilik faaliyetinde bulunmamış bölüme pozitif ayrımcılık yaparak, fakülte ve/veya bölümlerin anlaşma sayısı oranını ve fakülte ve/veya bölümlerin performansını dikkate almak suretiyle dağıtılır.

• Bir sözleşme yılında seçilerek hibe tahsis edilen ancak hibe yetersizliğinden veya başka sebeplerle gönderilemeyen öğrenciler, bir sonraki sözleşme yılına “kazanılmış hak” olarak devredilmek suretiyle doğrudan gönderilemezler. Programa katılacak öğrenciler, her sözleşme dönemi için ayrı ayrı seçim için gereken tüm şartları sağlayarak değerlendirilir ve seçilirler.

• Üniversitemize YTB burslusu olarak gelen öğrenciler, Erasmus programlarına başvurmaları halinde başvuruları alınacak, hak kazandıkları takdirde Erasmus programlarına katılmalarına müsaade edilecektir. Ancak bu öğrenciler Erasmus programına katıldıkları takdirde YTB bursları kesileceğini bilerek Erasmus programlarına katılmayı kabul ettiklerine dair bir beyan imzalayacaklardır.

HİBELENDİRME

Yararlanıcılara faaliyetleri süresi boyunca 700 Avro aylık hibe verilecektir. Yararlanıcılara gidiş dönüş seyahatleri için ayrıca seyahat desteği verilecektir.

Seyahat hibesi miktarı “Mesafe Hesaplayıcı” kullanılarak hesaplanır (https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/distance-calculator_en).

BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.